V rámci Letnej čitárne sa predstaví D.Deák s témou indických svätcov

24.07.2013 Poprad

Poprad 24. júla (TASR) – V rámci Letnej čitárne dnes v Podtatranskom múzeu v Poprade pripravili ďalšiu z avizovaných prednášok. Dnes od 20. hodiny sa bude v miestnom Átriu Dušan Deák z Katedry etnológie a mimoeurópskych štúdií na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave venovať posolstvu indických svätcov.
"Svätci predstavujú v Indii rôznorodú skupinu ľudí, ktorí už po stáročia ovplyvňujú podoby indickej religiozity. Okrem plejády askétov, jogínov či duchovných učiteľov, môžme medzi nich zaradiť aj kráľov, politikov, sociálnych reformátorov, hudobníkov, básnikov a to zďaleka nebude zoznam ich charakteristík vyčerpaný. Napísali mnohé literárne diela a ešte väčšie množstvo diel vzniklo o nich. Sú uctievaní priam ako bohovia na zemi, ba dá sa povedať, že indické náboženstvá sú náboženstvami svätcov. Navyše tí istí svätci bývajú v Indii často uctievaní príslušníkmi rôznych náboženstiev," objasnila tému riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová.
Prečo tomu tak je a ako môžeme postaveniu týchto nepochybne zvláštnych ľudí porozumieť, práve o tom bude na základe svojich výskumov prednášať docent Deák. Prednáška je spojená s obrazovou prezentáciou a následnou diskusiou.
Letná čitáreň je otvorená počas leta každú stredu od 15. do 19. hodiny a návštevníci majú v rámci nej možnosť posedieť si v príjemnom prostredí pod holým nebom, kde im bude k dispozícii množstvo publikácii z fondu muzeálnej knižnice. "Ponuka zahŕňa najnovšie čísla regionálnych periodík, publikácie z edičnej činnosti múzea, ako aj najnovšie prírastky do fondu knižnice. Pre návštevníkov je pripravený zoznam literatúry, z ktorého si môžu vybrať, ale v prípade konkrétnych požiadaviek a pri dodržaní pravidiel ochrany fondu, môžu študovať aj literatúru mimo ponuky," doplnila Bekessová. V prípade nepriaznivého počasia budú služby poskytnuté v priestoroch študovne muzeálnej knižnice.
 

Vyberte región